Informacja pasażerska

Rozmowy na temat łódzkiej komunikacji.
Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 356
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Re: Informacja pasażerska

Postautor: Intermodalny » wt 10:12, 16 lip 2019

Albo 1493 nie pobrał aktualizacji, albo już wrócili do "elektrociepłowni". Ja nie zgłaszałem jakby co. Jeszcze wczoraj było bez.

EDIT. No to wygląda na jednostkowy przypadek, bo w 1822 był wymówiony sam skrót.

domino
Gaduła
Posty: 1081
Rejestracja: wt 21:35, 30 sie 2011

Re: Informacja pasażerska

Postautor: domino » pt 21:06, 30 sie 2019

Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Łodzi zamierza zmienić lektora zapowiadającego przystanki w swoich pojazdach. Ma to związek ze startem w wyborach parlamentarnych Tomasza Zimocha, którego głos można usłyszeć w tramwajach i autobusach od dwóch lat.
https://www.radiolodz.pl/posts/55359-no ... zez-wybory

Kpc21
Weteran
Posty: 6752
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontaktowanie:

Re: Informacja pasażerska

Postautor: Kpc21 » pt 21:08, 30 sie 2019

Tak, już była o tym cała dyskusja w wątku "zapowiedź przystankowa".
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)

Awatar użytkownika
Karol
Administrator
Posty: 1966
Rejestracja: sob 15:31, 10 lis 2007
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Informacja pasażerska

Postautor: Karol » sob 22:41, 31 sie 2019

I kolejny raz zostaną posty skasowane... Trzymajmy się danego wątku w jednym miejscu
Obrazek

px33
Weteran
Posty: 5326
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Informacja pasażerska

Postautor: px33 » pn 09:45, 02 gru 2019

Tablice na Legionów-Gdańska po chyba 3 tygodniach od zawieszenia trasy nie mają dodanego słupka autobusowego przez co jedna nie pokazuje nic a druga połowę odjazdów.
Na Dąbrowskiego-Rzgowska tablica wyświetla tylko datę czyli chyba nigdy nie zetknęła się z serwerem

Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 356
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Re: Informacja pasażerska

Postautor: Intermodalny » pn 18:51, 02 gru 2019

Niesamowite, dało się!
Z tablic SIP zniknęły warianty F i E, a pojawiły się A i B.

Obrazek

px33
Weteran
Posty: 5326
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Informacja pasażerska

Postautor: px33 » pn 18:54, 02 gru 2019

Wszystkich czy tej jednej? Bo layout się chyba ustawia na każdej tablicy osobno

Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 356
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Re: Informacja pasażerska

Postautor: Intermodalny » pn 19:09, 02 gru 2019

Wiem, że przeciwnym kierunku było tak samo, więcej tablic dzisiaj nie widziałem.

hytgar655
Stały bywalec
Posty: 352
Rejestracja: sob 17:58, 16 lip 2016

Re: Informacja pasażerska

Postautor: hytgar655 » wt 10:53, 03 gru 2019

Pl. Dąbrowskiego też poprawa, więc raczej wszędzie.

Olu$
Czasem wpada
Posty: 66
Rejestracja: ndz 10:17, 11 paź 2009
Lokalizacja: Zgierz

Re: Informacja pasażerska

Postautor: Olu$ » wt 18:35, 03 gru 2019

Niestety na ŁTR, m. in. przy Manufakturze po staremu.

mig
Moderator
Posty: 3573
Rejestracja: czw 13:56, 19 paź 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Re: Informacja pasażerska

Postautor: mig » śr 12:28, 04 gru 2019

Każdą tablicę trzeba przeprogramować oddzielnie, cierpliwości.

px33
Weteran
Posty: 5326
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Informacja pasażerska

Postautor: px33 » śr 12:31, 04 gru 2019

To może przy okazji warto by wgrać wersję programu (albo konfigurację), która umiałaby piktogramy, przynajmniej te dwa przydatne - niską podłogę i klimatyzację

mig
Moderator
Posty: 3573
Rejestracja: czw 13:56, 19 paź 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Re: Informacja pasażerska

Postautor: mig » śr 12:51, 04 gru 2019

Pewnie, że warto. Jeśli radni zapiszą pieniądze w budżecie na ten cel to zostanie on zrealizowany.

nowy1212
Gaduła
Posty: 1894
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: Informacja pasażerska

Postautor: nowy1212 » śr 13:29, 04 gru 2019

Wiesz może jako byłby mniej więcej tego koszt? Bo może zagadam do radnego Hencza w tej sprawie ale nie wiem o jakiej kwocie może być mowa

NamonPL
Bywalec
Posty: 163
Rejestracja: pt 22:50, 05 lip 2019

Re: Informacja pasażerska

Postautor: NamonPL » śr 13:56, 04 gru 2019

px33 pisze:To może przy okazji warto by wgrać wersję programu (albo konfigurację), która umiałaby piktogramy, przynajmniej te dwa przydatne - niską podłogę i klimatyzację

To ma być wprowadzone w 2020, tak mówił przynajmniej dyr. Sobieraj.

nowy1212
Gaduła
Posty: 1894
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: Informacja pasażerska

Postautor: nowy1212 » śr 15:14, 04 gru 2019

Wiesz ja od bodajże 2 lat czytam że niedługo to wprowadza

mig
Moderator
Posty: 3573
Rejestracja: czw 13:56, 19 paź 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontaktowanie:

Re: Informacja pasażerska

Postautor: mig » śr 16:33, 04 gru 2019

nowy1212 pisze:Wiesz może jako byłby mniej więcej tego koszt? Bo może zagadam do radnego Hencza w tej sprawie ale nie wiem o jakiej kwocie może być mowa

Ciężko mi powiedzieć ale może to być rząd wielkości kilkudziesięciu tysięcy złotych. Tak czy inaczej nie jest to jedyna rzecz do zrobienia w SIP, choć może najbardziej zauważalna dla pasażera.

px33
Weteran
Posty: 5326
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Informacja pasażerska

Postautor: px33 » śr 17:05, 04 gru 2019

A ktoś sprawdził (hint: Poznań, Rzeszów) czy może nie wystarczy zmienić konfiguracji tablic i włączyć tam jakiejś funkcji do wyświetlania piktogramów? Bo bazowy system ewidentnie jest świadomy cech pojazdów, więc chyba można założyć że wysyła do tablic informacje i być może obecna wersja oprogramowania byłaby w stanie te informacje zrozumieć gdyby miała włączone odpowiednie opcje.
W Poznaniu też tablice potrafią podać szacowany czas dla przyszłych kursów, tak jak u nas mybus.

NamonPL
Bywalec
Posty: 163
Rejestracja: pt 22:50, 05 lip 2019

Re: Informacja pasażerska

Postautor: NamonPL » śr 17:16, 04 gru 2019

Rzecz w tym, że obecne tablice zostaną poprostu przeprogramowane i nad tym ZDIT pracuje. Nie ma potrzeby zakupu nowego systemu czy jakiś dodatków.

px33
Weteran
Posty: 5326
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Informacja pasażerska

Postautor: px33 » śr 17:40, 04 gru 2019

Pracuje już dobre 3 lata. No a tak, wiadomo że trzeba coś drobnego zmienić (wersję programu albo konfigurację), pytanie czy ZDiT nie jest w stanie tego zrobić własnymi siłami.


Wróć do „Łódź”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość