Zapowiedź przystankowa

Jelcz, czy Volvo? To najlepsze miejsce dla tematów tego typu.
px33
Weteran
Posty: 5421
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: px33 »

Jesteś pewny, że w obecnej wersji 5000 jest możliwa jakakolwiek regulacja z poziomu kierowcy? Bo o ile w 6000 na którymś ekranie głównym jest ustawienie (w widełkach zdefiniowanych w głównych ustawieniach), tak w 5000 chyba już czegoś takiego nie ma i trzeba się zalogować na serwis.
Woronin
Bywalec
Posty: 238
Rejestracja: sob 21:07, 21 kwie 2018

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: Woronin »

Jak najbardziej się da bo znam takich co grzebią w sterownikach.
px33
Weteran
Posty: 5421
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: px33 »

Może po prostu mają dane serwisowe (bo kluczyka to pewnie nie, to jest trudno dostępna rzecz i trudna do wykonania)
ZEA1-7700
Bywalec
Posty: 131
Rejestracja: pn 00:23, 19 sty 2015
Lokalizacja: Łódź

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: ZEA1-7700 »

W 5000P zwyczajny prowadzący nie ma możliwości regulowania głośności komunikatów.
LUAKAS22
Bywalec
Posty: 247
Rejestracja: czw 18:29, 10 mar 2011
Lokalizacja: H A A P Y LoDz

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: LUAKAS22 »

Czy w NF6D inny głos zapowiada przystanki ?
Jadę właśnie 1865 i wątpię, że to głos Zimocha.
Olu$
Czasem wpada
Posty: 70
Rejestracja: ndz 10:17, 11 paź 2009
Lokalizacja: Zgierz

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: Olu$ »

Nie to Zimoch, tylko jego głos jest strasznie spowolniony.

Przykład z Mercedes O530G Citaro:
https://www.youtube.com/watch?v=K6rkQW95Cuo
TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1827
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: TramMomentyStudenta »

TramMomentyStudenta pisze:Jechałem dziś #1865 (Bogestrą) i zapowiedź była nadawana grubszym głosem niż zwykłe zapowiedzi Zimocha.
No właśnie o tym pisałem już swego czasu, gdy pierwszy raz jechałem Bogestrą.
I właśnie chciałbym dołączyć się do pytania, czy ten problem obejmuje wszystkie NF6D?
Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 383
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: Intermodalny »

W 1864 też jest tak nadawane.
Kpc21
Weteran
Posty: 6891
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontakt:

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: Kpc21 »

Dzisiaj w autobusach nadal można było usłyszeć informację o biegu w weekend w centrum miasta i związanych z nim utrudnieniach.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)
px33
Weteran
Posty: 5421
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: px33 »

Zapowiedzi w RG nie mają ważności (przynajmniej na poziomie pojazdu), więc jeśli z jakiegoś powodu nie wgrały się stare-nowe (np. prowadzący wyłączył sterownik przed wjazdem na zajezdnię albo po prostu pojazd nie połączył się z wifi) to sterownik gada to, co było.
Nie wiem jak sprawa wygląda na poziomie przygotowania plików na serwer, tj. czy można wgrać plik, który pojawi się w sieci od danej daty. Bo jeśli nie to wtedy ktoś musiałby w niedzielę ruszyć tyłek i wrzucić nowe pliki na serwery w zajezdniach, a komu by się chciało?
px33
Weteran
Posty: 5421
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: px33 »

Pojawiły się reklamy tej nowej opcji z migawka w telefonie na kilku przystankach (chyba głównie węzłowych) tylko niestety pliki są zepsute i o ile samą reklamę słychać tak niestety nazwa przystanku jest niesłyszalna
TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1827
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: TramMomentyStudenta »

Jadę tramwajem #1865. Głos oczywiście pogrubiony, zarówno zapowiedzi przystanków, jak i reklama migawki w smartfonie.
nowy1212
Megagaduła
Posty: 2015
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: nowy1212 »

Może to nie do końca zapowiedz przystankowa, ale na stronie rozklady.lodz.pl pojawiła się informacja o tym, który pojazd ma biletomat. Ale przecież każdy ma to po co to? Nie lepiej dac informację o tym, który pojazd jest niskopodłogowy i który klimatyzowany?
Kpc21
Weteran
Posty: 6891
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontakt:

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: Kpc21 »

Może to wprowadzili nie tylko dla Łodzi. Nie wszystkie miasta mają biletomaty we wszystkich pojazdach. A przecież nie tylko Łódź korzysta z tej aplikacji.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)
px33
Weteran
Posty: 5421
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: px33 »

Większość miast nawet teraz chyba dostaje z RG tylko zwykłego Tarana (takiego jak np. w Olsztynie http://sip.zdzit.olsztyn.eu/ ), ta aplikacja webowa jest chyba tylko w Łodzi.
Żeby nie pojawiała się ikona biletomatu wystarczyłoby w bazie skasować biletomat w każdym pojeździe - i tak nie ma wozu z GPS i bez biletomatu, a system nie jest chyba na tyle mądry żeby raportować awarie, mimo że w niektórych pojazdach biletomat jest spięty ze sterownikiem
BB93
Sympatyk forum
Posty: 787
Rejestracja: śr 13:27, 01 kwie 2009
Lokalizacja: Zgierz

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: BB93 »

Ta webowa aplikacja jest w kilku miastach, np. w Mielcu, czy Kraśniku. Wiele miast ma jednak zwykłego Tarana.
jan_defecto
Megagaduła
Posty: 2167
Rejestracja: wt 13:22, 16 cze 2009
Lokalizacja: Łódź-Retkinia

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: jan_defecto »

Ciekawostka związana z zapowiadaniem przystanków w pojazdach. Dwie różne zapowiedzi, tego samego miejsca w zależności od numeru linii.
W linii 96 :arrow: Teofilów Rojna po ruszeniu z Rojna-Wici jest zapowiedź dotycząca przystanku Rojna-Szczecińska.
Dla linii 84AB w tym samym kierunku po ruszeniu z Rojna-Wici słyszymy komunikat o przystanku Teofilów Rojna.
Oczywiście autobusy obu linii wysadzają pasażerów w tym samym miejscu - zaraz po wjeździe na krańcówkę przy słupku "dla wysiadających".
Kuba
Administrator
Posty: 3541
Rejestracja: pn 20:49, 24 lip 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontakt:

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: Kuba »

A czy to pojawia się we wszystkich wozach na linii 96 czy tylko to jakiś pojedynczy przypadek, który zaobserwowałeś?
Obrazek
---
"Mleko ma najszybszy transport"
jan_defecto
Megagaduła
Posty: 2167
Rejestracja: wt 13:22, 16 cze 2009
Lokalizacja: Łódź-Retkinia

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: jan_defecto »

Na 96 jest tak we wszystkich wozach (sprawdziłem już wszystkie typy przegubów z Limanki, w solówkach nie sprawdzałem). W 84AB sprawdzałem tylko w Isuzu (teraz nic innego tam nie jeździ). Nockami tam nie jechałem to nie wiem jak w nich działają zapowiedzi.

W myBus i na rozklady.lodz.pl zauważyłem, że linie 84AB/N1B/N3 nie ma przystanku Rojna-Szczecińska (0962), a 96 ma.
Potem po Rojna-Szczecińska dla 96 jest przystanek Teofilów Rojna (0953), ale nie wiem czy jest on zapowiadany w pustym wozie jak zjeżdża on z przystanku dla wysiadających. Do momentu w którym w pojeździe są pasażerowie jest zapowiedź Rojna-Szczecińska.

Patrząc na mapę w myBus wychodzi na to, że:
- przystanek Rojna-Szczecińska (0962) znajduje się w miejscu dawnego przystanku dla wysiadających przed przebudową Rojnej (mieścił się na Rojnej między wjazdem na krańcówkę, a Baczyńskiego, obecnie nie istnieje),
- przystanek Teofilów Rojna (0953) to przystanek dla wsiadających,
- przystanek Rojna-Szczecińska (0963) to przystanek umieszczony na krańcówce - według mapy to słupek z napisem "dla wysiadających",
- wiata obok kanciapy dla kierowców nie jest oznaczona na mapie jako przystanek (czy tam staje N1A do Aleksandrowa? - nie łaziłem po krańcówce i nie przyjrzałem się dokładnie oznaczeniom na wiacie).
Według myBus przystanek (0963) jest tylko dla N1A do Aleksandrowa, przystanek (0962) tylko dla 96 :arrow: Teofilów Rojna.
Intermodalny
Stały bywalec
Posty: 383
Rejestracja: sob 18:10, 06 cze 2015

Re: Zapowiedź przystankowa

Post autor: Intermodalny »

Z całym szacunkiem jan_defecto, ale trochę jestem zdziwiony Twoją wnikliwą analizą przystanków przy krańcówce, gdyż o sprawę przystanku #0962 pytałem już 28 m-cy temu i wtedy nawet mi udzieliłeś odpowiedzi; więc zakładam, że po prostu nie spodziewałeś się, iż problem istnieje po dziś dzień. :lol:
Na przypomnienie, mój tamten post:
Intermodalny w dn. 5.11.2016 pisze:Jest ktoś w stanie wyjaśnić co to za dziwadło się pojawiło w rozkładach linii 96?
Mam na myśli przystanek w kierunku Rojnej: Rojna - Szczecińska (0962). Co to znaczy?

W 78A nie ma tego przystanku, no bo po co?

Mam nadzieję, że to tylko chwilowy błąd.


http://mpk.lodz.pl/rozklady/przystanek. ... =0963,0962
Można powiedzieć, że od tamtego czasu nic się nie zmieniło poza tym, że w miejscu 78A (które nie miało tego przystanku) jest 84AB.

Przyjrzałem się temu na StreetView. Na wiacie widać zamontowany panel z wmontowanymi dwoma kółkami linii, co jest dziwne, bo powinno być tylko jedno – N1A. Tak to wygląda, jakby od maja 2017 do czerwca 2018 (a w tych ramach czasu samochód Googla przejeżdżał tamtędy aż 4x) cały czas brakowało jednego kafelka, albo celowo postanowili zawiesić np. tylko 84 i 96. Co jest kompletnym nieporozumieniem, bo przystanek dla wysiadających jest wcześniej. I co wtedy z oznaczeniem N3? Jeszcze warte uwagi jest, chociaż na zdjęciach z czerwca 2018 widać najmniej, bo zasłaniają autobusy, to jednak tutaj dostrzegam, że chyba wtedy została już tylko jedna płytka z linią (patrząc na to, że na poprzednich zdjęciach ten brakujący kafelek był w ciemniejszym odcieniu od drugiego z kolei, to jest mało możliwe żeby wyblakł bardziej od sąsiedniego).
Pytanie zatem gdzie wg ludzi wydających polecenia przystankowcom zatrzymuje się N1A. Jedyna inna możliwość to właśnie przystanek na wjeździe (0963). Tylko że na jego znaku (w starym wzorze, kwadratowym) jest napis "DLA WYSIADAJĄCYCH". Może już zmienili, nie wiem.
BTW, zawsze myślałem, że N1 zatrzymuje się pod wiatą.

Brrr. Zrobiło się dziwnie. Dwa lata temu to chociaż istniał przystanek przy wiacie (0963, dla N1), a teraz porobili jakieś dziwne roszady. To jest jakieś nieporozumienie. Tam gdzie powinno zawisnąć N1A, tam wiszą linie kończące kurs wcześniej.

PS. Nie zdziwiłbym się, gdyby powodem zatrzymywania się N1A wcześniej, na "wysiadającym" było blokowanie podjazdu pod wiatę przez parkowanie tuż przed punktem socjalnym kierowców z N1B, żeby mieć jak najbliżej do pomieszczenia. :lol: :lol:
ODPOWIEDZ