MyBus & WatchLine Łódź

Rozmowy na temat innych miejsc w sieci, poświęconych komunikacji i nie tylko.
mateeusz
Sympatyk forum
Posty: 630
Rejestracja: ndz 20:54, 07 gru 2014

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: mateeusz »

WatchLine lepszy jest jedynie przy wyszukiwaniu konkretnego pojazdu (no i może jeszcze trochę lepszy wygląd). Pod względem szybkości działania i przejrzystości sporo mu do MyBusa brakuje. ;)

BTW, czy na papierowych rozkładach na przystankach nie pojawiła się informacja o tych dwóch aplikacjach? Bo na rozkładach zastępczych 43 udostępnionych w internecie właśnie mnie to zdziwiło. :)
nowy1212
Megagaduła
Posty: 2018
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: nowy1212 »

No nie wiem dla mnie myBus jest strasznie skomplikowany, a w WatchLine wszystko wiem gdzie kliknąć.
Jordi
Gaduła
Posty: 1723
Rejestracja: pt 00:41, 15 cze 2012

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: Jordi »

U mnie to samo. WL śmiga jak ta lala, a MB jak zaznaczysz kilka linii i wciśniesz mapę to już ledwo chodzi... Też obsługa WL moim zdaniem jest dużo bardziej intuicyjna. Już nie mówiąc o tym, że MyBus potrafi wywalić do pulpitu w każdym momencie i mimo zgłaszania tego kilka razy nic z tym nie zrobiono (po komentarzach na GoogleApps widzę, że sporo osób ma ten problem).

No i wygląd i grafika WL moim zdaniem jest kilka poziomów wyżej od topornego i przestarzałego MB, no ale to już kwestia gustu ;)
Kpc21
Weteran
Posty: 6934
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontakt:

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: Kpc21 »

W WL wkurza (szczególnie na starych, słabych telefonach), że po wklepaniu numeru czy nazwy przystanku, by do niego wejść, trzeba przechodzić przez mapę. Kto nie używa starego smartfona, tego nie zrozumie, ale jest to bardzo upierdliwe.

A czymś, co ZDiT mógłby wprowadzić w zasadzie od zaraz, dawno już to sugerowałem i szkoda, że tego nie wprowadzono do dziś, jest QR-kod umieszczony gdzieś na każdym przystanku, który prowadziłby po prostu bezpośrednio do tablicy najbliższych odjazdów wersji webowej. Czyli pod adres: http://rozklady.lodz.pl/Home/TimeTableReal?busStopId= z dopisanym na końcu numerem przystanku.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)
nowy1212
Megagaduła
Posty: 2018
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: nowy1212 »

^^A pisałeś do ZDiT w tej sprawie czy sugerowałes tu na forum? Bo myśle że warto napisac do ZDiT - to raczej nie problem.
Kpc21
Weteran
Posty: 6934
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontakt:

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: Kpc21 »

Już nie pamiętam, ale wydaje mi się, że pisałem.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)
Solar
Bywalec
Posty: 214
Rejestracja: czw 19:31, 29 sty 2009
Lokalizacja: Łódź Chojny

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: Solar »

Kpc21 pisze:A czymś, co ZDiT mógłby wprowadzić w zasadzie od zaraz (...) jest QR-kod umieszczony gdzieś na każdym przystanku, który prowadziłby po prostu bezpośrednio do tablicy najbliższych odjazdów wersji webowej.
Jeżeli nic się nie wysypie na ostatnich prostych, to pojawienie się w ramach testów pierwszych tego typu rozwiązań to kwestia tygodni :)
jan_defecto
Megagaduła
Posty: 2167
Rejestracja: wt 13:22, 16 cze 2009
Lokalizacja: Łódź-Retkinia

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: jan_defecto »

W myBus Mercedesy Citaro G są wpisane jako pojazdy wysokopodłogowe (brak piktogramu wózka). Sprawdzane w dniu pisania postu - wozy 2681, 2687.
TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1879
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: TramMomentyStudenta »

A dziś taka mała ciekawostka na temat WatchLine, zatrzymanie ruchu obejmuje 16 i inne ŁTRowe linie :lol:
A zatem? Czemu wstawili linie według starego układu połączeń? Błąd techniczny, czy co? :D
Załączniki
Capture+_2019-09-10-12-51-53.png
Capture+_2019-09-10-12-51-53.png (121.82 KiB) Przejrzano 485 razy
Kuba
Administrator
Posty: 3552
Rejestracja: pn 20:49, 24 lip 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontakt:

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: Kuba »

Te dane to WatchLine pobiera ze strony "Utrudnienia w ruchu" MPK-Łódź.
Musiał tak ktoś wpisać na stronie MPK - może ten sam pracownik co wpisuje stare nazwy krańcówek: Oszczepowa, Towarowa etc... :wink:
Obrazek
---
"Mleko ma najszybszy transport"
TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1879
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: TramMomentyStudenta »

Z innej beczki... ;)
Capture+_2020-07-09-12-41-18-1.png
Capture+_2020-07-09-12-41-18-1.png (189.61 KiB) Przejrzano 110 razy
Capture+_2020-07-09-12-41-12-1.png
Capture+_2020-07-09-12-41-12-1.png (184.02 KiB) Przejrzano 110 razy
Ten sam numer logowania, a dwa różne składy.
Yizi
Bywalec
Posty: 132
Rejestracja: śr 20:50, 02 sty 2019

Re: MyBus & WatchLine Łódź

Post autor: Yizi »

Dzisiaj w MyBusie została dodana ikonka pokazująca w których Pojazdach można przewozić rowery
ODPOWIEDZ