Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Który autobus na której linii. Ciekawostki taborowe itp.
Kpc21
Weteran
Posty: 6921
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontakt:

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: Kpc21 »

Ale to, że tablica ma problemy z połączeniem niczego nie tłumaczy. W takiej sytuacji nie powinna wyświetlać nic, ewentualnie komunikat w stylu "Błąd połączenia – prosimy o korzystanie z wywieszonego rozkładu", a nie nieaktualne dane.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)
px33
Weteran
Posty: 5451
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: px33 »

Powinna. Może nie od razu po zerwaniu połączenia, ale po jakichś 6h (a w szczególności nie powinna startować rano jeśli nie dostała aktualnego rozkładu)
Jordi
Gaduła
Posty: 1694
Rejestracja: pt 00:41, 15 cze 2012

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: Jordi »

Od wczorajszego wieczora to ogólnie system działa jak chce... Dzisiaj miał minimum 3 przerwy w działaniu (nie chodziły apki,a tablice pokazywały godziny).

Wczoraj po 23 jak wracałem do domu było to samo - przez dobrą godzinę nie działało... Powrót 17 i wpisanie jej w system? Czy coś innego?

Ale no jednak takie anomalie nie powinny się zdarzać mimo wszystko.
Kpc21
Weteran
Posty: 6921
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontakt:

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: Kpc21 »

Po 6 h? Czyli przez 6 h ma pokazywać błędne dane?
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)
px33
Weteran
Posty: 5451
Rejestracja: śr 19:20, 07 mar 2007

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: px33 »

Nie błędne tylko rozkładowe. Z racji tego, że nasz system pozwala na używanie tylko rozkładów statycznych, rozkład zmienia się co najwyżej raz dziennie (chyba o północy, chociaż nie wiem jak jest robione dokańczanie kursów nocnych zaczętych w starym rozkładzie), więc żeby tablica pokazywała błędne dane przez 6h, musiałaby stracić komunikację na minutę przed wymianą rozkładów, w czasie kiedy generalnie mało co jeździ. Oczywiście 6h to liczba z głowy, można się zastanowić nad bardziej optymalnym okresem.
Wyczernianie tablicy od razu po stracie komunikacji jest bez sensu, bo pokazywanie odjazdów rozkładowych to też jakaś funkcja i też bywa pomocne.
Kpc21
Weteran
Posty: 6921
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontakt:

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: Kpc21 »

Okej, w sumie coś w tym jest.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)
TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1855
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: TramMomentyStudenta »

Dziś wreszcie na TIPach jest wszystko jak trzeba, na Pabianickiej od Ikei po Rondo zamiast 16 jest 17. ;)
TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1855
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: TramMomentyStudenta »

Jadę brakiem, czyli 1858 na 11B z Ronda do Chocianowic.
TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1855
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: TramMomentyStudenta »

Mam taki ciekawy problem związany z WatchLine. Czy ktoś z Was też tak ma?
Capture+_2018-10-05-16-49-53.png
Capture+_2018-10-05-16-49-53.png (113.83 KiB) Przejrzano 776 razy
Dodam, że to nie jest pierwsze takie zatrzymanie, jeszcze jedno miało miejsce na skrzyżowaniu Marszałków, gdzie czas zatrzymania przewidziano na "godz. 16:15 min."
igor
Stały bywalec
Posty: 452
Rejestracja: pt 14:22, 01 maja 2009

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: igor »

Co osoba odpowiedzialna za komunikaty wpisze, to to się wyświetli.
TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1855
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: TramMomentyStudenta »

Niemniej jednak zawsze przewidywany czas zatrzymania wpisuje się albo w minutach (np. 15 min) albo w godzinach i ewentualnie minutach (np. 1,5 h czy tam 1 h 20 min). Zatem zapis wymieniony w powyższym poście uznaję za nader podejrzany.
Kpc21
Weteran
Posty: 6921
Rejestracja: śr 19:26, 16 lip 2008
Kontakt:

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: Kpc21 »

Widocznie tak to ktoś z MPK wpisał. Chodziło mu zapewne o zakończenie utrudnień do godz. 16:35 i nie chciało mu się zastanawiać, ile pozostało do niej minut.
PcForum.eu - Bo IT to nasza pasja!
format c: - najlepszy sposób na wszelkie problemy z Windowsem...
Bykom Stop (i ImageShackowi też)
TramMomentyStudenta
Gaduła
Posty: 1855
Rejestracja: sob 17:34, 24 cze 2017
Lokalizacja: w sezonie Ruda

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: TramMomentyStudenta »

Od rana nie było w systemie 1724+25 i wg WatchLine wciąż go nie ma (powinien jechać teraz do zajezdni Telefoniczna jako zjazdowy na 17)
nowy1212
Megagaduła
Posty: 2016
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: nowy1212 »

Czemu tablica na przystanku Przybyszewskiego-Lodowa (kier. wschód) ciagle nie działa? Problemy widze od miesięcy, ale no teraz dłuższy czas nie działa.
W tym centrum sterowania ruchem czy jakos tak nie wiedzą o tym?
kuba_łódź
Gaduła
Posty: 1425
Rejestracja: pn 15:27, 10 sie 2015
Lokalizacja: Łódź-Andrzejów

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: kuba_łódź »

Dzisiaj od rana w myBusie wyskakują "prace konserwacyjne serwera. Już nie wiem czy to wina mojego telefonu, czy to jakaś awaria.
Jordi
Gaduła
Posty: 1694
Rejestracja: pt 00:41, 15 cze 2012

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: Jordi »

Instalują pewno przystanki na żądanie, a to widocznie bardzo skomplikowane (sarkazm) :P
mig
Moderator
Posty: 3622
Rejestracja: czw 13:56, 19 paź 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontakt:

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: mig »

nowy1212 pisze:Czemu tablica na przystanku Przybyszewskiego-Lodowa (kier. wschód) ciagle nie działa? Problemy widze od miesięcy, ale no teraz dłuższy czas nie działa.
W tym centrum sterowania ruchem czy jakos tak nie wiedzą o tym?
Nie wszystko jest takie proste jak się wydaje zza ekranu komputera.
nowy1212
Megagaduła
Posty: 2016
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: nowy1212 »

A czy ja twierdzę, ze to proste? Po prostu problem z tą tablicą jest wg mnie od roku minimum.
mig
Moderator
Posty: 3622
Rejestracja: czw 13:56, 19 paź 2006
Lokalizacja: Łódź Widzew
Kontakt:

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: mig »

Nie. Tablica nie działa zdaje się od tygodnia.
nowy1212
Megagaduła
Posty: 2016
Rejestracja: pt 15:16, 24 mar 2017

Re: Braki w MyBusie i na TIP'ach oraz inne problemy

Post autor: nowy1212 »

^^To ona chyba dość często sie psuje, bo no nie jeżdżę tamtędy codziennie, ale no raz na dwa tygodnie pewno tak i tablica w drugą strone to chyba tylko raz była niesprawna, a w stronę wschodnią to często. Może tam jakiś kabel jest źle podłączony? Bo jakby wyjątkowo jakaś tablica nie działała to bym nic nie wspominał, bo popsuć może się wszystko.
ODPOWIEDZ